Tassut

Bostoninterrieri

Iloinen ja ystävällinen rotu, jolta vauhti ei lopu kesken.

Bostoninterrieri

Bostoninterrieri.fi sivusto on rotuun ja omaan pikku bostoniinsa rakastuneen koiraharrastajan toteuttamat ja ylläpitämät. Toivomme sinun saavan rodusta hyvän kuvan sivuiltamme. Voit myös lähettää meille lisää sisältöä tai antaa palautetta, mikäli jokin osio on sinusta puutteellinen tai kaipaa lisää väriä.

PÄIVITYKSET
- Blogit sivun linkkejä päivitelty
- Muotovaliot sivua päivitelty

- Sivujen sisältöä tullaan päivittämään tarkemmin vuodenvaihteen jälkeen.

Ylläpito - 25.06.2018 - 09:43

FAQ

Ylläpito - Sivu päivitetty: 12.02.2008 - 08:43

K: Narttu vai uros?

Yleisesti sanotaan että narttu on sopivampi ensimmäiseksi koiraksi, mutta bostoniin sanonta ei päde. Kummankin sukupuolen kanssa pärjää yhtä hyvin, kunhan muistaa, että bostoninterrieri on aina oma persoonansa ja erittäin älykäs rotu. Nartut saattavat viehättävyydellään ohjata omistajaansa toimimaan haluamallaan tavalla. Uros sen sijaan paremminkin kerran opittuaan tekee minkä siltä vaaditaan ja harvemmin koettaa kiemurrella irti sovituista pelisäännöistä. Kummankin sukupuolen edustaja saattaa innostuessaan ja varsinkin leikkiessään olla todella villi. Jos siis haluat perusrauhallisen ja tasaisen koiran, bostoni ei taida olla sopivin: bostonin luonteeseen kun kuuluu varaukseton innostuminen kaikesta kivasta.


K: Miten bostoninomistajaksi pääsee?

Bostoninterrierin pentuja kannattaa lähteä kyselemään suoraan kasvattajilta. Koska bostoninterriereitä syntyy vuodessa melko vähän ja pentuekoot ovat pieniä, bostonia joutuu tyypillisesti odottamaan noin puolesta vuodesta vuoteen. Jotkut ovat osoittaneet sopivaa perheenjäsentä pidempäänkin. Hyvät kasvattajat ovat myös tarkkoja siitä, millaiseen perheeseen bostoni päätyy. Hetken mielijohteesta koiraa haluaville ei useimmista kenneleistä pentua luultavasti tipu.
Yksi kasvattajista kertoo internetsivuillaan seuraavasti: "Pennunostajien haluamme olevan aktiivisia ja kiinnostuneita rodusta. Odotamme pentujen haluajilta maalaisjärjellä varustettua aktiivista otetta elämään. Heidän tulee tutustua mahdollisimman paljon itse rotuun ja pyydämmekin aina mahdollisia pennunostajia katsomaan aikuisia koiriamme ennen pikkupentujen syntymistä. Näin pentua harkitsevat saavat oikean kuvan rodusta, eikä pentujen suloisuus sokaise!" Pennut luovutetaan 7 - 8 viikon iässä ja niiden mukana kasvattajan tulee antaa hyvät hoito-ohjeet, joilla pääsee alkuun.


K: Tuleeko bostoninterrieri toimeen lasten kanssa?

Bostoni on lapsirakas rotu. Vaikka bostoni ei olisi pienestä pitäen lapsiin tottunutkaan, käy tutustuminen helposti, kunhan bostonille annetaan aikaa ja omaa päätösvaltaa tutustumisen etenemisnopeudessa. Koska lapsissa ja bostoneissa löytyy samaa riehakkuutta, löytyy yhteinen sävel nopeasti. Aikuisen on tosin hyvä valvoa lapsen ja koiran puuhastelua ja täytyy muistaa, että lapsi ei ole koskaan valmis ottamaan vastuuta koirasta vaan lopullinen hoitovastuu on aina aikuisella.


K: Tuleeko bostoni toimeen toisten koirien kanssa?

Bostoni on avoin ja utelias rotu, joten se lähestyy toisia koiriakin ilman aggressioita. Se tekee mielellään tuttavuutta muiden koirien kanssa ja tulee erittäin hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Bostoni ei myöskään ole " rasisti", joten rotu kuin rotu kokoon katsomatta hyväksytään kaveriksi. Kaikki rodut eivät sen sijaan välitä varsinkaan pentubostonien vauhdikkuudesta. Saattavatpa jotkin koirat jopa aristella bostonin ulkonäköäkin.


K: Miksi koirankakat pitää kerätä?

Merkittävä syy kaupunkimetsien käyttöön on koiran ulkoiluttaminen, jolloin koira saa liikuntaa ja pääsee samalla tarpeilleen. Jatkuvan ulosteiden ja virtsan tuoman ravinnelisäyksen vuoksi kaupunkimetsät ovat alkaneet rehevöityä. Myös kaupunkialueiden vesistöt ovat rehevöitymässä ja niihin on levinnyt uusia lajeja. Jos yksi koira kakkaa keskimäärin kerran päivässä 200g, niin sata koiraa päivässä tuottaa kakkaa 20 kg. Vuodessa tämä onkin jo 7,3 tonnia kakkaa. Koirankakat ovat myös merkittävä esteettinen haitta puistoissa ja kevyenliikenteenväylillä. Harvaanasutulla seudulla koirankakkojen merkitys on sen sijaan vähäinen ja kakat maatuvat luontoon.


K: Typistetäänkö bostoninterrierien häntiä tai korvia?

Ei typistetä. Kaikenlainen typistäminen on sitä paitsi nykyään kielletty Suomessa ja useimmissa merkittävissä kennelmaissa. Bostoninterrieri syntyy töpöhäntäisenä. Häntä on yleensä vain pieni "nappi" takapuolessa, joskus myös muutaman sentin mittainen "koukku". Bostoninterrierin korvatkin ovat aivan "luomut". Ne tosiaan pysyvät pystyssä ilman leikkelyä. Rodun kotimaassa Amerikassa bostoninterrierien korvia typistetään vielä jonkin verran.


K: Miksi koira syö kakkaa / ruohoa?

Jos pennut ja aikuisetkin koirat kärsivät ruoansulatusbakteerien puutteesta, ne kompensoivat asiaa syömällä kasvinsyöjäeläinten ulosteita. Erityisen maistuvia ovat jänisten papanat ja jäätynyt hevosenlanta. Kasvissyöjien ulosteissa on runsaasti ruoansulatusmikrobistoa sekä muita tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kuitua. Pahimmassa tapauksessa pennut alkavat syödä myös omia ulosteitaan.
Kakansyöntiin on tarjottu ratkaisuksi myös tuoreen ananaksen syöttämistä koiralle. Ananaksessa on kuulemma juuri niitä ravintoaineita, mitä koira sillä hetkellä tarvitsee. Oman kokemukseni mukaan ananaksen antaminen ainakin raikasti koiran hengityksen, jos ei muuta.
Häiriintyneessä ruoansulatuksessa esiintyy runsasta kaasunmuodostusta, uloste on löysää ja pahanhajuista. Koirat pyrkivät puhdistamaan ruoansulatuselimistöään ruohonsyönnillä. Näin ne voivat oksentaa mahansa tyhjäksi, tai ainakin huonosti sulava massa liikkuu nopeammin ja poistuu myös nopeammin.

Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällön luvaton kopiointi kielletty.