
Bostoninterrieri
Iloinen ja ystävällinen rotu, jolta vauhti ei lopu kesken.
Bostoninterrieri.fi sivusto on rotuun ja omaan pikku bostoniinsa rakastuneen koiraharrastajan toteuttamat ja ylläpitämät. Toivomme sinun saavan rodusta hyvän kuvan sivuiltamme. Voit myös lähettää meille lisää sisältöä tai antaa palautetta, mikäli jokin osio on sinusta puutteellinen tai kaipaa lisää väriä.
PÄIVITYKSET
- Blogit sivun linkkejä päivitelty
- Muotovaliot sivua päivitelty
- Sivujen sisältöä tullaan päivittämään tarkemmin vuodenvaihteen jälkeen.
Koiranäyttelyt | Toko | Agility | Flyball | Pelastuskoiratoiminta | Testit
Pelastuskoiratoiminta
Ylläpito - Sivu päivitetty: 19.02.2021 - 22:11 | Rauniokoira
Pelastuskoiratoimintaa harrastaa Suomessa muutama bostoni. Jopa kaksi bostoninterrieriä ovat virallisesti suorittaneet rauniokoiran ja pelastuskoirien hakukokeen (FIN CH & BH Miniblack's Up And Go ja FIN CH Smart Officer Zippo). Virallinen pelastuskoiratoiminta vaatii sekä koiralta että omistajalta erittäin paljon, joten ne eivät sovellu useimmille koiranomisjalle. Bostonin koostakin voi päätellä, ettei siitä ole myöskään vetämään isoja veneitä (ainakaan tositilanteissa). Sen sijaan useampikin koira voi harrastaa näitä lajeja omaksi ilokseen. Lisätietoa pelastuskoiratoiminnasta saa pelastuskoiraliitolta.
Vesipelastus
Kilpailu/koelajina VESIPELASTUS on tarkoitettu alun perin newfoundlandinkoirille ja landseereille, joiden luontaista pelastusvaistoa ja uintitaitoa halutaan tällä keinoin pitää yllä. Muilla rekisteröidyillä (x-rotuisilla ei ole kilpailuoikeutta) on mahdollisuus saada kilpailuoikeus läpäisemällä soveltuvuuskoe, joka on käytännössä sama kuin alokasluokan koe.
Harrastuksena VEPE sopii useimmille veteen uskaltautuville koirille rodusta riippumatta. Kennelkerhon VEPE-treeneihin ovat tervetulleita aivan kaikki lajista kiinnostuneet karvakuonot ja karvattomat myös. Treeneissä tärkeintä on hauskasta ja hyödyllisestä harrastuksesta nauttiminen, ja jokainen asettaa itse itselleen ja koiralleen tavoitteet. Kaikille yhteinen tavoite on se, että myös koira kastuisi.
Mitä vepeily vaatii koiralta?
- kohtuullista uimataitoa ja kokoa sen verran, että myös kumiveneen hinaus onnistuu
- edellisen voi korvata lähes täydellisesti myös kovalla innolla
- sen verran kuuliaisuutta, että koiran saa a) myös pois vedestä ja b) pysymään irti muista koirista ja ohjaajista
Entä ohjaajalta?
- vahvan hihnan, jolla voi sitoa koiran kiinni puuhun odottamaan omaa vuoroaan
- korvatulpat, jos ei muuten kestä laulavia ja louskuttavia koiria
- pyyhkeen (myös karvakaverille), uikkarit, vaihtovaatteet yms. koska tulet mitä luultavimmin kastumaan
- pitkää pinnaa: vesi on hidastava elementti ja yhdet treenit kestävät yleensä parisen tuntia (ja kisat 5 tuntia)
- myös ohjaajalle uimataito on suotava, ettei hukkuvan pelastuksesta tule liian totista touhua
Lähde: http://www.lagotto.fi/vesipelastus.htm
Rauniokoira
Rauniokoiran tehtävä on käydä onnettomuusalue tarkasti ja järjestelmällisesti läpi ja paikallistaa alueella mahdollisesti olevat uhrit. Koiran tulee etsiä uhreja ilmavainun avulla, sillä raunioalueella on hyvin paljon muiden ihmisten jättämiä jälkiä, joita seuraamalla koira ei kykene löytämään uhria / uhreja. Usein uhrin sijaintipaikkaan ei edes mene uhrin omaa jälkeä, sillä uhri on voinut olla esimerkiksi kotonaan onnettomuuden tapahtuessa.
Löytääkseen uhrit koiran tulee pystyä liikkumaan rohkeasti vaikeillakin alustoilla. Samanaikaisesti alueella työskentelee muitakin kuten raivaus-ja pelastushenkilökuntaa aiheuttaen koiralle runsaasti häiriöitä, mm. melua, laukauksia, sireenien ääntä sekä savua. Koiran tulee olla siis sekä fyysisiltä että henkisiltä ominaisuuksilta sellainen, että se kestää rankkaa kuormitusta. Koiran tulee olla myös todella kiinnostunut ihmisistä, sillä kun koiralla on voimakas kiinnostus ihmisiin se jaksaa väsyneenäkin suuressa rasituksessa etsiä kadonneita ihmisiä.
Uhrin paikallistamisen jälkeen koiran tulee ilmaista uhrin sijainti mahdollisimman tarkasti ohjaajalleen. Tällöin raivaushenkilökunta tietää tarkasti mistä kohtaa raivaukset henkilön ylösnostamiseksi aloitetaan. Ilmaisutapa voi olla joko haukkuminen tai rullailmaisu. Haukkumalla ilmaiseva koira haukkuu löydettyään uhrin, jolloin ohjaaja tulee paikalle ja merkitsee uhrin löytöpaikan esim. viirillä. Rullailmaisussa löydettyään uhrin koira ottaa kaulassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja menee ohjaajan luokse. Ohjaaja kytkee koiran liinaan, jonka jälkeen koira luvan saatuaan vie ohjaajan uhrin luokse. Ohjaaja merkitsee samalla tavalla uhrin löytöpaikan lipulla. Haukkuilmaisu on rauniokoiralle parempi ilmaisumuoto, sillä rullalla ilmaisevalla koiralla on riski jäädä kiinni kaulapannastaan raunioilla oleviin esim. rautaputkiin.
Raunioalueella voi olla vaarallisia paikkoja, joihin koiraa ei voi päästää, esim. sähköiskun tai palamisen vaara. Voi olla myös tilanteita, joissa koira on saatava välittömästi pysähtymään. Esim. koira on heiluvan lohkareen päällä ja ohjaajan täytyy pysäyttää koira estääkseen koiran putoaminen alas kymmeniä metrejä louhikon päälle. On myös paikkoja, joihin ohjaaja ei voi mennä, vaan koiran tulee mennä sinne yksinään. Näin ollen rauniokoiran tulee olla hyvin ohjaajan hallinnassa ja ohjattavissa. Kun koira on ohjattavissa, koirakon on mahdollista käydä alue järjestelmällisesti ja turvallisesti läpi varmistaen samalla onko alueella uhreja vai ei.
Miten saan koirastani virallisen rauniokoiran?
Rauniokoiraksi voi tulla koira kokoon tai rotuun katsomatta. Jotta koira voidaan hyväksyä viralliseksi rauniokoiraksi, tulee sen suorittaa Suomen palveluskoiraliiton pelastuskoirien rauniokokeen. Siihen voivat osallistua kaiken rotuiset tai sekarotuiset koiratKoiran tulee olla tunnistusmerkitty (tatuointi / mikrosiru) sekä rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Koiran tulee olla myös suorittanut käyttäytymiskokeen hyväksytysti ennen rauniokokeisiin osallistumista. Alle 14 kuukauden ikäinen koira ei saa osallistua rauniokokeisiin.
Millainen on sitten pelastuskoirien rauniokoe?
Rauniokoe muodostuu raunio-osuuden lisäksi tottelevaisuus- sekä ketteryysosuudesta. Rauniokoe on suoritettu hyväksytysti silloin, kun koirakko on savuttanut jokaisesta osiosta (raunio, tottelevaisuus, ketteryys) vähintään tyydyttävän kokonaisarvosanan.
Lähde: http://www.lagotto.fi/raunio.htm
Lisätietoa:
- Pelastuskoira bostoninterrieri Urho: http://www.saunalahti.fi/olavain/pirkka.pdf
- Pelastuskoiratoiminta: http://www.palveluskoiraliitto.fi/pekotoiminta.htm