Tassut

Bostoninterrieri

Iloinen ja ystävällinen rotu, jolta vauhti ei lopu kesken.

Bostoninterrieri

Bostoninterrieri.fi sivusto on rotuun ja omaan pikku bostoniinsa rakastuneen koiraharrastajan toteuttamat ja ylläpitämät. Toivomme sinun saavan rodusta hyvän kuvan sivuiltamme. Voit myös lähettää meille lisää sisältöä tai antaa palautetta, mikäli jokin osio on sinusta puutteellinen tai kaipaa lisää väriä.

PÄIVITYKSET
- Blogit sivun linkkejä päivitelty
- Muotovaliot sivua päivitelty

- Sivujen sisältöä tullaan päivittämään tarkemmin vuodenvaihteen jälkeen.

Ylläpito - 19.02.2021 - 22:11
Bostoninterrieri.fi sivusto toivottaa sinut tervetulleeksi! Sivuille on koottu bostonitietoutta sekä mielenkiintoisia koiramaailman asioita.
Rotumääritelmä  |   Hupimääritelmä  |   Rodun historiaa  |   Terveys  |   Tilastoja

Rodun historiaa

Ylläpito - Sivu päivitetty: 19.02.2021 - 22:11

Bostoninterrierin varhaisesi-isien suvut ovat jääneet arvoitukseksi. Yksi tarina siitä, miten luotiin bostoninterrierin esi-isiä on seuraava. Englantilaiset siirtolaiset Bostonin kaupungin lähettyvillä ovat kehittäneet bostoninterrierin 1800-luvulla koiratappeluita varten mm. bokserista, ranskanbulldogista ja bullterrieristä. Nämä yläluokan työntekijät valitsivat roturisteytyksiinsä työnantajiensa hienoimpia rotukoiria, johon he eivät luonnollisestikaan kysyneet lupaa. Rotukoirien sukutaulut toki olivat hyvin tiedossa, mutta koska jalostus tapahtui salaa, ei niitä voitu mitenkään kirjata muistiin. Kun "lupaavasta" roturisteytyksestä syntyi pentuja, ne myytiin mahdollisimman nopeasti ja vähin äänin. Toinen tarina kertoo, että Englannissa Liverpoolissa koiratappeluihin ja rotanmetsästykseen käytettyjä älykkäitä ja suosittuja bulldoggi-tyyppisiä terriereitä alettiin jalostaa seurakoiriksi sen jälkeen kun koiratappelut kiellettiin. Ehkä molemmissa tarinoissa on osa totuutta.

Barnard's TomNykybostonin esi-isän sanotaan olleen bostonilaisen Robert C. Hooperin omistama Judge-niminen terrieri, joka polveutuu puoliksi "English Bull"-koirasta ja puoliksi "English-Terrier"-rodusta. Tämän koiran on myös arveltu olevan alun perin tuotu englannista. Painoa tällä terrierillä oli huimat 14,5 kg ja väriltään se oli tumma brindle. Sen neliönmuotoisessa päässä oli valkea piirto ja siinä oli piirteitä, joita nykypäivän kasvattajat haluavat bostoneihinsa. Judge risteytettiin Edward Burnettin omistaman Gyp-nimisen nartun kanssa 1893. Gyp oli 9-kiloinen kokonaan valkoinen narttu. Judgen ja Gypin linja oli päälinja, josta nykybostoni lähti kehittymään. Muutaman sukupolven kuluttua syntyi jo koiria, jotka olivat hyvin pitkälle tyypiltään sellaisia bostoninterriereitä, joita näemme tänä päivänä. Judgen ja Gypin "lapsenlapsi" Barnard's Tom on kuvassa.

Alkuvuosina bostoninterrieri tunnettiin monilla eri nimillä, kuten "Boston Bull", "American Bullterrier" ja "Bullet head". Standardisoidakseen rakastettavan koiransa 40 kasvattajaa perusti 1891 Amerikan Bullterrierikerhon. Nimi muutettiin bostoninterrieriksi 1893, kun Amerikan Kennelliitto AKC hyväksyi rodun. 1900-luvun alkupuolella valiokoirat olivat kokonaan valkoisia, joilla oli tummat merkit vain päässä. Musta ei ollut sallittu väri. Nämä koirat kuvastivat alkuperäistä rotumääritelmää, joka tehtiin 1891. Tuolloin ei ollut vielä täsmällisiä sääntöjä merkeistä tai väreistä. Silloin sallittiin jopa 16 kg:n maksimipaino ja suosittiin typistettyjä korvia.

Vuosisadan taitteessa bostoninterrierien määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Oli tavallista, että Bostonin ja New Yorkin alueen näyttelyissä bostoninterrierit olivat lukumäärällisesti suurin esitetty rotu.

1920-luvulla kasvattajat kiinnittivät huomiota värimerkkeihin ja koiran mittasuhteisiin. Tällöin ilmaantui näyttelykehiin enemmän elegantteja ja sulavalinjaisempia koiria. 1950-luvulla bostoni sai nykyisen lopullisen muotonsa.

Rodun kukoistuskausi oli 1950-luvulla, jolloin bostoninterrieri oli vuosia USA:n suosituin koirarotu. Vaikka muut rodut ovat syrjäyttäneet bostoninterrierin ykkössijalta, on rotu kuitenkin pysytellyt AKC:n ranking-listalla 20-30:n suosituimman rodun joukossa.

Suomeen ensimmäinen bostoninterrieri saapui vuonna 1955. Suomen Bostonit - Finnish Bostons ry on toiminut Suomessa aina 70-luvulta alkaen. 80-luvun alusta yhdistys piti pienen lepotauon. Uudistettu Suomen Bostonit yhdistys perustettiin 1984.

Lue lisää bostoninterrierin historiasta

Lähteet:
- The Boston Terrier and All About It. A Practical, Scientific, and Up to Date Guide to The Breeding of The American Dog by Edward Axtell, Dogdom Battle Creek Mich., 4th edition, 1910. http://www.gutenberg.org/etext/18033
- Suomen Bostonit - Finnish Bostons ry, http://www.toydogs.net/bostons/
- Kuva lainattu Edwark Axtellin kirjasta http://www.gutenberg.org/etext/18033

Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällön luvaton kopiointi kielletty.