Tassut

Bostoninterrieri

Iloinen ja ystävällinen rotu, jolta vauhti ei lopu kesken.

Bostoninterrieri

Bostoninterrieri.fi sivusto on rotuun ja omaan pikku bostoniinsa rakastuneen koiraharrastajan toteuttamat ja ylläpitämät. Toivomme sinun saavan rodusta hyvän kuvan sivuiltamme. Voit myös lähettää meille lisää sisältöä tai antaa palautetta, mikäli jokin osio on sinusta puutteellinen tai kaipaa lisää väriä.

PÄIVITYKSET
- Blogit sivun linkkejä päivitelty
- Muotovaliot sivua päivitelty

- Sivujen sisältöä tullaan päivittämään tarkemmin vuodenvaihteen jälkeen.

Ylläpito - 19.02.2021 - 22:11
Bostoninterrieri.fi sivusto toivottaa sinut tervetulleeksi! Sivuille on koottu bostonitietoutta sekä mielenkiintoisia koiramaailman asioita.
Rotumääritelmä  |   Hupimääritelmä  |   Rodun historiaa  |   Terveys  |   Tilastoja

Bostoninterrieri - FCI 9 - Rotumääritelmä

Ylläpito - Sivu päivitetty: 19.02.2021 - 22:11

ROTU Bostoninterrieri (Boston Terrier)
ALKUPERÄMAA Yhdysvallat
KÄYTTÖTARKOITUS       Seurakoira.
YLEISVAIKUTELMA Bostoninterrieri on vilkas, erittäin älykäs, lyhytkarvainen, lyhytkalloinen, tiivisrakenteinen, lyhythäntäinen ja sopusuhtainen koira. Väriltään se on juovikas (brindle), ns. seal tai musta, aina symmetrisin valkoisin merkein. Pää on suhteessa koiran kokoon; ilme on erittäin älykäs. Runko on melko lyhyt ja tiivisrakenteinen, raajat ovat vahvat ja tasapainoisesti kulmautuneet, häntä on lyhyt. Mikään piirre ei ole niin korostunut, että koira vaikuttaisi epäsuhtaiselta.Bostoninterrieri antaa päättäväisen, vankan, toimeliaan ja tyylikkään vaikutelman ja se on luonnostaan ryhdikäs. Kaunis värijakauma on erityisen tunnusomaista tyypilliselle rotunsa edustajalle. Tasapainoisuus, ilme, väri ja valkoiset merkit ovat erityisen tärkeät verrattaessa yleisvaikutelmaa muihin ominaisuuksiin.
TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA Raajojen pituuden tulee olla suhteessa rungon pituuteen siten, että bostoninterrieri on selvästi neliömäinen. Bostoninterrieri on vanttera, se ei saa vaikuttaa hontelolta eikä karkealta. Luuston ja lihasten tulee olla oikeassa suhteessa sekä keskenään että myös suhteessa koiran painoon ja rakenteeseen.
SUKUPUOLILEIMA Verrattaessa eri sukupuolta olevia yksilöitä toisiinsa ainoa selkeä ero on, että narttu on kauttaaltaan hieman sirompi.
KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE Bostoninterrieri on ystävällinen ja vilkas koira. Rotu on erittäin hyväluonteinen ja hyvin älykäs, mitkä ominaisuudet tekevät siitä vertaansa vailla olevan seuralaisen.

PÄÄ
KALLO-OSA Neliömäinen ja poimuton, päälaki on litteä ja kulmakaaret jyrkät.
OTSAPENGER Selväpiirteinen
KIRSU Musta ja leveä; sierainten välissä on selvä uurre.
KUONO-OSA Lyhyt, neliömäinen, leveä ja syvä sekä oikeassa suhteessa kalloon. Kuono-osa on poimuton, leveyttään ja syvyyttään lyhyempi ja enintään 1/3 kallon pituudesta. Kuononselkä on päälaen suuntainen.
HUULET Kohtalaisen syvät ja paksut, eivät kuitenkaan riippuvat. Ne peittävät täydellisesti hampaat suun ollessa kiinni.
LEUAT / HAMPAAT / PURENTA Leuat leveät ja neliömäiset, hampaat lyhyet ja tasaiset. Tasapurenta tai kuonon neliömäisyyttä korostava riittävä alapurenta.
POSKET Litteät
IHANNEILME Valpas ja ystävällinen, suurta älykkyyttä osoittava. Ilme on rodulle erittäin tärkeä ominaispiirre.
SILMÄT Kaukana toisistaan, suuret ja pyöreät, väriltään tummat. Silmien sijainti korostaa kallon neliömäisyyttä. Silmien ulkokulmat ovat edestä katsottuna poskien kanssa samalla linjalla.
KORVAT Pienet, joko luonnostaan tai typistettyinä pystyt, pään muotoon sopivat ja kiinnittyneet mahdollisimman lähelle kallon kulmia. (Huom. Suomessa korvien typistyskielto.)
KAULA Kaulan pituuden tulee olla sopusoinnussa kokonaisuuteen. Niskalinja on hieman kaareva ja pään asento ryhdikäs. Kaula liittyy kauniisti lapoihin.
RUNKO Rungon tulee vaikuttaa lyhyeltä.
YLÄLINJA Tasainen ja kaartuu hieman kohti hännänkiinnityskohtaa.
SELKÄ Niin lyhyt, että runko on neliömäinen.
RINTAKEHÄ Syvä, verraten leveä ja pitkä, kylkiluut ovat kaarevat ja pitkät.
HÄNTÄ Matalalle kiinnittynyt, lyhyt, ohut ja kapeneva, suora tai kierteinen, ei saa nousta vaakatasoa korkeammalle. (Huom. Suositeltavin hännän pituus on korkeintaan 1/4 hännän kiinnityskohdan ja kintereiden välisestä etäisyydestä.)

ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA Verraten kaukana toisistaan ja samalla pystysuoralla linjalla kuin lapaluiden kärjet. Eturaajat ovat suorat.
LAVAT Viistot ja taakse sijoittuneet, mahdollistavat tyylikkäät liikkeet.
KYYNÄRPÄÄT Eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.
VÄLIKÄMMENET Lyhyet ja voimakkaat. Kannukset voidaan poistaa.
KÄPÄLÄT Pienet, pyöreät ja tiiviit, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset. Varpaat ovat hyvin kaarevat ja kynnet lyhyet.

TAKARAAJAT
REIDET Voimakkaat ja lihaksikkaat, polvista kulmautuneet ja asennoltaan vakaat.
KINTEREET Lyhyet, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset. Selvästi erottuvat kinnernivelet.
KÄPÄLÄT Pienet ja tiiviit. Kynnet ovat lyhyet.
LIIKKEET Bostoninterrieri liikkuu varmoin askelin ja suoraan. Raajat liikkuvat yhdensuuntaisesti ja rytmikkäästi suoraan eteenpäin ilmentäen rodun tyylikkyyttä ja voimaa.

KARVAPEITE
KARVA Lyhyt, sileä, kiiltävä ja hienolaatuinen.
VÄRI Juovikas (brindle), nk. seal tai musta, kaikissa väreissä valkoiset merkit. Juovikkuus asetetaan etusijalle VAIN jos koirat ovat muilta ominaisuuksiltaan samanarvoisia. (Huom. Seal-väri: Seal näyttää mustalta, mutta vivahtaa punaiseen auringonpaisteessa tai kirkkaassa valossa.) Vaadittavat merkit: Valkoinen kuononympärys, valkoinen ”pläsi” silmien välissä ja valkoinen rinta.
Toivottavat merkit: Valkoinen kuononympärys, pään yli ulottuva, silmien välissä oleva symmetrinen valkoinen ”pläsi”, valkoinen kaulus ja valkoinen rinta. Osittain tai kokonaan valkoiset eturaajat ja kinnernivelen alapuolelta valkoiset takaraajat. (Huom. ”Toivottavien merkkien” puuttuminen ei ole virhe rodunomaisella yksilöllä.) Jos valkoiset merkit päässä tai rungossa ovat toivottua laajemmat, koiran tulee muilla ansioillaan korvata tämä puute.
PAINO Painoluokat ovat: alle 7 kg, 7 - 9 kg ja 9 - korkeintaan 11,5, kg.
YHTEENVETO Puhdaslinjainen lyhyt runko, rodulle ominaiset neliömäinen pää ja leukojen muoto sekä huomiota herättävän kauniit värimerkit tekevät bostoninterrierin, tyylikkään ja ihastuttavan alkuperäisen amerikkalaisen rodun.

Lataa rotumääritelmä (pdf) : Suomen Kennelliitto, Rotumääritelmä, FCI 9 - Bostoninterrieri (PDF)

Lähde: Suomen Kennelliitto, Rotumääritelmä, FCI 9 - Bostoninterrieri


Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällön luvaton kopiointi kielletty.