Tassut

Bostoninterrieri

Iloinen ja ystävällinen rotu, jolta vauhti ei lopu kesken.

Bostoninterrieri

Bostoninterrieri.fi sivusto on rotuun ja omaan pikku bostoniinsa rakastuneen koiraharrastajan toteuttamat ja ylläpitämät. Toivomme sinun saavan rodusta hyvän kuvan sivuiltamme. Voit myös lähettää meille lisää sisältöä tai antaa palautetta, mikäli jokin osio on sinusta puutteellinen tai kaipaa lisää väriä.

PÄIVITYKSET
- Blogit sivun linkkejä päivitelty
- Muotovaliot sivua päivitelty

- Sivujen sisältöä tullaan päivittämään tarkemmin vuodenvaihteen jälkeen.

Ylläpito - 19.02.2021 - 22:11
Bostoninterrieri.fi sivusto toivottaa sinut tervetulleeksi! Sivuille on koottu bostonitietoutta sekä mielenkiintoisia koiramaailman asioita.
Rotumääritelmä  |   Hupimääritelmä  |   Rodun historiaa  |   Terveys  |   Tilastoja

Terveys

Ylläpito - Sivu päivitetty: 19.02.2021 - 22:11

Bostoninterrieri tunnetaan yleisesti melko terveenä rotuna. Bostoninterrierin silmät ovat suuret ja ulkonevat ja näin ollen alttiit kolhuille ja tapaturmille. Tästä huolimatta vakavia onnettomuuksia, jotka päätyvät silmän menettämiseen, sattuu hyvin harvoin. Vaikka bostoni on "lyttykuonoinen" rotu, ei hengitysvaikeuksia yleensä esiinny. Niin kutsuttua käänteistä hengitystä (reverse sneezing) voi esiintyä jollain yksilöillä, mutta se ei ole vaarallista. Tosin on hyvä varmistua, ettei kyseessä ole helposti tarttuva ja kiusallinen vaiva, nenäpunkki. Häntä, joka ei ole ulkoinen ollenkaan, voi jossain tapauksessa aiheuttaa harmeja ja sen takia ei ole toivottu. Bostoninterrieri on luonteeltaan ikinuori koira ja sen keskimääräinen elinikä on 10 - 14 vuotta. Polvi- ja silmäviat ovat rodussa toistaiseksi harvinaisia, mutta ennaltaehkäisevää työtä ja tutkimusta tehdään. Bostoninterrieri synnyttää yleensä luonnollisesti, mutta viime aikoina ovat nartuille tehtävät keisarinleikkaukset yleistyneet. Pentue koot ovat myös keskiarvioltaan pieniä noin 2 - 3 pentua.

Bostoninterrieri tulee kuulumaan PEVISA:an (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) vuoden 2008 alusta lähtien.

Lisätietoa bostonilla esiintyvistä sairauksista: Bostoninterrierin jalostuksen tavoiteohjelma, PDF, Suomen bostonit ry


Koiran rokotukset

Koiran pentu rokotetaan ensimmäisen kerran 12 vko:n iässä. Tämä johtuu siitä, että emon rokotesuoja saattaa häiritä pennun omaa vasta-ainemuodostusta ennen 12 viikon ikää. Tehosterokote annetaan 16 viikon ikäiselle pennulle. Suosittelemme, että rokote raivotautia vastaan annetaan eri aikaan kuin tehosterokote. Koira rokotetaan seuraavan kerran vuoden iässä, tämän jälkeen parvo-rokote annetaan 1 - 2 vuoden välein sekä kolmois-/ nelosrokote ja rokote rabiesta vastaan joka toinen vuosi. Madotusta suositellaan 1 - 2 viikkoa ennen rokotusta. Lisää tietoa rokotuksista http://www.espoonelainsairaala.fi/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=72


Madottaminen

Koira tulisi madottaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, varsinkin pentuaikana matokuureja kannattaa antaa useampi. Koiran madottaminen tapahtuu siihen tarkoitetuilla valmisteilla joita on saatavilla apteekissa ja eläinlääkärillä. Tietoa koiran ulkoloisista: http://www.fns.fi/vetcare/index.php?id=222


Hampaat

Ensimmäiset maitohampaansa pennut saavat muutaman viikon ikäisinä. Hampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin n. 4-7 kk iässä. Pysyviä hampaita koiralla on 42 kpl: etuhampaat, kulmahampaat, premolaarit eli välihampaat ja molaarit eli poskihampaat.

Tavallisimmin koiralla on ns. leikkaava purenta eli alaleuan etuhampaiden yläreuna koskettaa kevyesti yläleuan etuhampaiden sisäpintaa. Joillain roduilla kuitenkin kuuluu olla tasapurenta (hampaiden kärjet vastakkain tai alapurenta (alaleuan hampaat hieman yläleuan hampaiden edessä). Mikäli purenta ei vastaa rotumääritelmää, kyseessä on purentavika, joka lievimmillään voi olla vain kauneushaitta, mutta pahempana esiintyessään seurauksena voi olla ienvaurioita ja suutulehduksia. Koiralla voi esiintyä myös hammaspuutoksia tai ylimääräisiä hampaita. Nämä ovat toisissa roduissa tyypillisempiä kuin toisissa.


Juoksuaika

Narttukoirilla on juoksuaika eli kiima, jolloin se voi tulla tiineeksi. Ensimmäinen juoksu nartulla voi olla jo puolen vuoden ikäisenä, yleensä kuitenkin vuoden ikään mennessä, asiassa on paljon sekä rotu- että yksilökohtaista vaihteluakin. Juoksuaikojen väli on tavallisesti 5-10 kk. Nartun kiimankierto jatkuu koko sen elämän. Kiiman alkamispäivä kannattaa laittaa muistiin, jotta voi tarkkailla sen säännöllisyyttä. Koiran kiimassa on neljä vaihetta: esikiima, varsinainen kiima, jälkikiima ja kiimojen välinen aika. Esikiimassa nartun emätinaukosta tulee veristä vuotoa. Esikiima kestää noin 9 päivää. Varsinaisen kiiman alkaessa vuoto on vähentynyt ja narttu on halukas parittelemaan uroksen kanssa. Jälkikiimassa narttu ei enää ole kiinnostunut uroksista ja vuotaa hyvin vähän.

Juoksuajan varsinainen kesto on yleensä 15 - 25 vuorokautta. Tänä aikana narttua kannatta pitää erityisessä valvonnassa. Tiineys kestää yleensä 63 vuorokautta. Juoksuajan jälkeen voi astuttamaton narttu tulla ns.valeraskaaksi, se luulee odottavansa pentuja. Silloin se on levoton, petaa, vinkuu ja kaivelee sekä ulkona että sisällä.

Uroskoira saavuttaa sukukypsyyden suurin piirtein saman ikäisenä kuin narttukin, koosta ja rodusta riippuen. Sen jälkeen sillä onkin juoksuaika loppuikänsä. Uros voi haistaa juoksunartun monen kilometrin päästä kotoa. Se voi yrittää karata vartioimattomana hetkenä ja odottaa vuorokausia nartun talon ulkopuolella. Pidä mielessä että juoksunarttuja löytyy ympäri vuoden!

Lisätietoa koirien lisääntymisestä: http://www.elainlaakari.net/artikkelit5.html


Ruumiinlämpö

Koiran normaali ruumiinlämpö on n. 38-38,5 °c. Lämpö mitataan peräsuolesta. Pentujen normaalilämpö saattaa olla korkeampi, jopa 39 °c. Lämmön mittausta voi helpottaa mittarin liukastaminen esimerkiksi voiteella.


Koiran ensiapu

- http://www.elainlaakari.net/
- http://www.k9.fi/ensiapu.html
- http://www.pelastetaankoirat.com/ensiapu.html
- http://www.noutajat.com/noutaja/noutaja_ensiapu.htm

Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällön luvaton kopiointi kielletty.